Η μέτρηση της πυκνότητας, αποτελεί σημαντική διαδικασία στην ζυθοποίηση, καθώς μας δίνει μία εμπεριστατωμένη εικόνα για το εάν έχει ολοκληρωθεί η ζύμωση, αλλά και τον υπολογισμό του αλκοόλ που θα έχει το τελικό προϊόν.
“Την πυκνότητα την μετράμε χρησιμοποιώντας ως μονάδα μέτρησης το S.G. (Specific Gravity), όπου μας δείχνει την πυκνότητα του υγρού που μετράμε, σε σχέση με το νερό, του οποίου η πυκνότητα είναι 1.000 SG.“
Για να μετρήσουμε την πυκνότητα, χρησιμοποιούμε ένα πυκνόμετρο και έναν σωλήνα μετρήσεων και η διαδικασία έχει ως εξής:
- Παίρνουμε ένα δείγμα από τη μπύρα και το τοποθετούμε στο σωλήνα μετρήσεων.
- Βάζουμε το πυκνόμετρο μέσα στο σωλήνα και το αφήνουμε να επιπλεύσει.
- Στη συνέχεια θα διαβάσουμε την ένδειξη κατά την οποία έχει ισορροπήσει το υγρό πάνω στο πυκνόμετρο. Η ένδειξη που θα δούμε, είναι η πυκνότητα της μπύρας σας.
Μία συνηθισμένη πρακτική στη οίκοζυθοποιία, είναι να μετράμε δύο φορές την πυκνότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζύμωσης. Μία μέτρηση της πυκνότητας πριν ρίξουμε τη μαγιά στο γλεύκος, ώστε να γνωρίζουμε την Αρχική Πυκνότητα (Original Gravity, O.G.) και μία μέτρηση ακόμη στο τέλος της ζύμωσης, την Τελική Πυκνότητα (Final Gravity, F.G.).
Τα δύο αυτά νούμερα, σε συνδυασμό με τον τύπο: (Αρχική Πυκνότητα – Τελική Πυκνότητα) * 131,25 μας δίνουν την περιεκτικότητα αλκοόλ της μπύρας μας.
Επίσης, η πυκνομέτρηση, μας βοηθάει να εντοπίσουμε, εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την ζύμωση της μπύρας μας. Αν, για παράδειγμα, έχουμε αρχική πυκνότητα 1.050 στη μπύρα μας, αλλά μετά από αρκετές μέρες δεν έχουμε ένδειξη ζύμωσης και μετά από πυκνομέτρηση εξακολουθεί να έχει η μπύρα μας πυκνότητα 1.050, τότε υπάρχει κάποιο πρόβλημα και θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε αναλόγως.
Η αγορά ενός πυκνόμετρου και σωλήνα μετρήσεων, αλλά και οι ακριβείς μετρήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ζυθοποίησης, αποτελεί μία καλή τακτική που οδηγεί σε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.
Πρόσφατα σχόλια