Η μπύρα έχεις τις ρίζες της στην απαρχή της ανθρωπότητας και αποτελεί μέρος της κουλτούρας πολλών εθνών. Η διαδικασία παρασκευής της είναι επιστήμη αλλά και τέχνη, γι’ αυτό αν θέλεις να δημιουργήσεις μια απολαυστική μπύρα θα πρέπει να τρέφεις εκτίμηση και πάθος στο τελικό προϊόν!
Η απολύμανση είναι το πιο βασικό πράγμα που πρέπει να κάνεις. Μια ελλιπής απολύμανση θα οδηγήσει σε ξινισμένη μπύρα (και δεν εννοούμε τον όξινο χαρακτήρα της)!
Αφού, λοιπόν, έχεις προμηθευτεί όσα χρειάζεσαι για μια ΚΑΛΗ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ακολούθησε τα επόμενα βήματα.
Βάλε μια μικρή ποσότητα (2-3 λίτρα) ζεστού νερού στον κάδο, και ρίξε μέσα την αντίστοιχη ποσότητα απολυμαντικού. Αν χρησιμοποιείς Chemipro OXI, ρίξε 1 κουταλιά του γλυκού (4gr/λίτρο νερού) και απολύμανε ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ έρθει σε επαφή με τη μπύρα σου.
Τοποθέτησε την κονσέρβα σε ένα κατσαρολάκι με ζεστό νερό (μπεν-μαρί), αφού έχεις αφαιρέσει τη μαγιά και άφησέ τη για 10 λεπτά, για να γίνει πιο ρευστό το περιεχόμενο.
(Σε αυτό το σημείο επιτρέπεται να νιώσεις σαν ένας μικρός επιστήμονας!)
Ταυτόχρονα άνοιξε τη συσκευασία της μαγιάς και ρίξ’ τη σιγά-σιγά σε μια κούπα με ζεστό νερό (περίπου 30°C). Άφησέ τη σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο για 15-20 λεπτά να ενυδατωθεί. Αν δεν μπορείς να περιμένεις, ρίξτην απευθείας στον κάδο μιας και όποιος το δοκίμασε, δεν ανέφερε ποτέ κάποιο πρόβλημα.
Βάλε στον κάδο ζύμωσης 4-6 λίτρα ζεστό νερό και άδειασε το περιεχόμενο της κονσέρβας, μαζί με τα απαραίτητα σάκχαρα ζύμωσης (π.χ δεξτρόζη).
Ανακάτεψε καλά για να διαλυθεί το περιεχόμενο και συμπλήρωσε με παγωμένο νερό, ώσπου να φτάσεις στα λίτρα που λέει το κιτ (π.χ. 23 λίτρα).
Έλεγξε τη θερμοκρασία του γλεύκους. Θα πρέπει να είναι γύρω στους 20°C. Σε περίπτωση που είναι πάνω από 30°C θα πρέπει να περιμένεις να κατέβει λίγο, πριν ρίξεις τη μαγιά.
Άδειασε την κούπα με τη μαγιά στον κάδο και στη συνέχεια κλείσε τον κάδο με το καπάκι. Τοποθέτησε την αεροπαγίδα και γέμισε τη μέχρι τη μέση με βότκα ή τσίπουρο.
Άφησε τον κάδο σε θερμοκρασία δωματίου και περίμενε περίπου 1 μέρα για να ξεκινήσει η ζύμωση, η οποία διαρκεί συνήθως 3-5 μέρες.
*Όσο περιμένεις, ξεκίνα μια καινούργια σειρά για να μην σκέφτεσαι συνέχεια «πότε θα είναι έτοιμη η μπύρα μου;»! Σου προτείνουμε το Peaky Blinders (που μας αρέσει το attitude αλλά δεν πίνουν μπύρα ποτέ)!
Μετά από 10-12 μέρες κι αφού έχεις φτάσει στα μισά της σειράς, βάζεις ένα μικρό δείγμα από το βρυσάκι στο σωλήνα μέτρησης και παίρνεις μια μέτρηση με το πυκνόμετρο. Εφόσον η ένδειξη είναι κοντά στο 1.010, είσαι έτοιμος για εμφιάλωση.
Για κάθε νίκη σού αξίζει μια μπύρα, για κάθε ήττα τη χρειάζεσαι!
-Ναπολέων-
Το βασικό κιτ ζυθοποίησης Easy Beer, περιέχει όλο τον βασικό εξοπλισμό που θα χρειαστείς για να ξεκινήσεις την παρασκευή μπύρας στο σπίτι, εύκολα και πάνω απ’ όλα οικονομικά.
Με το συγκεκριμένο κιτ μπύρας μπορείς να παρασκευάσεις 23 λίτρα μπύρας δηλαδή 45 μπουκάλια των 500ml ή 68 μπουκάλια των 330ml.
Πριν ξεκινήσεις τη διαδικασία εμφιάλωσης, σιγουρέψου ότι έχεις απολυμάνει όλο τον εξοπλισμό που θα χρησιμοποιήσεις. Όταν λέμε όλο εννοούμε: κάδους, εξαρτήματα, μπουκάλια… ακόμη και τα καπάκια!
Βράζεις μια κούπα με νερό για λίγα λεπτά, την αφαιρείς από τη φωτιά και προσθέτεις μέσα την αντίστοιχη ποσότητα δεξτρόζης που θα χρειαστείς στην εμφιάλωση (στη σελίδα του κάθε κιτ αναφέρει επ’ ακριβώς την κατάλληλη ποσότητα).
Ανακάτεψε ελαφρά για να διαλυθεί και στη συνέχεια ρίξε το περιεχόμενο της κούπας στον άδειο κάδο.
Μετάγγισε τη μπύρα σου από τον κάδο ζύμωσης με τρόπο τέτοιο ώστε να μην δημιουργήσεις παφλασμό και ανακάτευε ελαφρά.
(Άμα σε λέω εγώ επιστήμονα!)
Βάλε τον γεμάτο πλέον κάδο στον πάγκο, τοποθέτησε στο βρυσάκι του τη βαλβίδα εμφιάλωσης και ξεκίνα το γέμισμα των φιαλών.
Βάλε το αλουμινένιο καπάκι στη φιάλη και με το ειδικό μηχάνημα σφίξε το καπάκι για την εμφιάλωση. Είσαι έτοιμος!
*Τώρα ξεκινάει η «δύσκολη» περίοδος της ωρίμανσης. Οπλίσου με υπομονή, ολοκλήρωσε το Peaky Blinders (ή όποια σειρά επέλεξες) και περίμενε από 1 έως 4 μήνες. Δεσμευόμαστε ότι, αν όλα πήγαν βάσει οδηγιών, το αποτέλεσμα θα αξίζει την αναμονή σου!
Κριτικές Πελατών