Θα είμαστε κλειστά την περίοδο 29 Νοεμβρίου - 3 Δεκεμβρίου

Όλες οι παραγγελίες που θα πραγματοποιηθούν σε αυτό το διάστημα θα διεκπεραιωθούν από 4/12/2023.

Οδηγίες Παρασκευής Κιτ Κρασιού

Φτιάξε το δικό σου κρασί στο σπίτι και ξεκίνα ένα νέο ταξίδι γευσιγνωσίας!

Από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, το κρασί αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής, καθώς προσφέρει στιγμές απόλαυσης και χαλάρωσης. Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τα αρώματα ενός κρασιού, ποικίλει από άτομο σε άτομο, καθιστώντας το ταξίδι γευσιγνωσίας μια πανέμορφη πολυπλοκότητα. Και όπως λέει και μια λαϊκή παροιμία “Οποιος το πίνει το κρασί έχει και καρδιά χρυσή”.

Τα 10 βήματα
που θα σε οδηγήσουν σε ένα μοναδικό κρασί

Απολύμανση

Βάλε μια μικρή ποσότητα (2-3 λίτρα) ζεστού νερού στον κάδο, και ρίξε μέσα την αντίστοιχη ποσότητα απολυμαντικού. Αν χρησιμοποιείς Chemipro ή Puro OXI, ρίξε 1 κουταλιά του γλυκού (4gr) ανά λίτρο νερό και απολύμανε ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ έρθει σε επαφή με το κρασί σου.

 *Θυμήσου ότι σε κάθε βήμα καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, οτιδήποτε εξάρτημα χρησιμοποιήσεις και έρχεται σε επαφή με το κρασί, θα πρέπει να είναι ΑΠΟΛΥΜΑΣΜΕΝΟ.

Προσθήκη Μπεντονίτη

Ρίξε 2-3 λίτρα χλιαρό νερό και άδειασε το φακελάκι με τον μπεντονίτη (Bentonite) που εμπεριέχεται στο κιτ, μέσα στο νερό και ανακάτεψε καλά. Δεν θα διαλυθεί τελείως ο μπετονίτης στο νερό, είναι φυσιολογικό.

Προσθήκη Μούστου

Στη συνέχεια άδειασε τον ασκό με το μούστο στον κάδο σου. Με λίγο ζεστό νερό ακόμη, πάρε τα υπολείμματα από τον ασκό και άδειασέ το και αυτό στον κάδο. Αν το κιτ που έχεις περιλαμβάνει και έναν ασκό, μικρότερο σε μέγεθος, με μούστο, κράτησέ τον για μεταγενέστερο βήμα. Συμπλήρωσε κρύο νερό μέχρι να φτάσεις στο σύνολο 23 λίτρα. Εάν το κιτ κρασιού που επέλεξες περιέχει ροκανίδια ή σκόνη από δρυ, ρίξε τα στο μείγμα. Αν περιέχει κύβους από δρυ, φύλαξέ τους για επόμενο βήμα.

Μέτρηση Πυκνότητας

Ανακάτεψε καλά το μείγμα για 3-4 λεπτά και μέτρησε την πυκνότητα του κρασιού. Αν η ένδειξη είναι στο εύρος που αναφέρει ο κατασκευαστής (1.070 – 1.100), τότε κατέγραψε την πυκνότητα και την ημερομηνία της μέτρησης. Αν όχι, περίμενε 10 περίπου λεπτά, επανέλαβε το ανακάτεμα και μέτρα ξανά την πυκνότητα του κρασιού.

Θες να διαβάσεις τα υπόλοιπα βήματα;

Προσθήκη Μαγιάς

Άδειασε το φακελάκι με τη μαγιά στο μείγμα (ή τα δύο φακελάκια, αναλόγως τι περιλαμβάνει το κιτ κρασιού που έχεις), σφράγισε τον κάδο σου με την αεροπαγίδα, στην οποία θα έχεις βάλει λίγο βότκα ή τσίπουρο και άσε το κρασί για 14 ημέρες σε θερμοκρασία 20 με 25°C για να ζυμωθεί.

Μετάγγιση

Μετά από 14 ημέρες, κάνε μία μέτρηση της πυκνότητας του κρασιού. Εάν είναι μικρότερη από 0.996, κατέγραψε την πυκνότητα και την ημερομηνία της μέτρησης. Αν δεν είναι η πυκνότητα στο επιθυμητό εύρος, ξαναδοκίμασε σε 48 ώρες. Όταν είναι σωστή η πυκνότητα, απολύμανε τον δεύτερο κάδο, τον αναδευτήρα και ότι εξαρτήματα χρησιμοποιήσεις για να μεταγγίσεις το κρασί σου από τον ένα κάδο σε άλλον. 

Απαέρωση/Σταθεροποίηση

Μετά τη μετάγγιση, πρόσθεσε το φακελάκι Sulphite/Sorbate που περιλαμβάνει το κιτ κρασιού, στο μείγμα. Στη συνέχεια, θα πρέπει να απαερώσεις το κρασί σου, ανακατεύοντας έντονα για 10 λεπτά, όπου θα αλλάζεις και τη φορά της ανάδευσης κάθε 2 λεπτά. Εναλλακτικά, αν έχεις αναδευτήρα που προσαρμόζει σε δράπανο, μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις, αναδεύοντας το κρασί σε μέτρια ταχύτητα για 3-4 λεπτά και αλλάζοντας τη φορά της ανάδευσης κάθε 30 δευτερόλεπτά. Ρίξε το φακελάκι με το διαυγαστικό Kieselsol που περιλαμβάνεται στο κιτ κρασιού. Εάν το κιτ έχει δύο, κράτα το δεύτερο για επόμενο βήμα. Επανατοποθέτησε το καπάκι του κάδου με την αεροπαγίδα και άσε το κρασί για άλλες 24 ώρες.

Πρόσθετα

Άδειασε στο κρασί το φακελάκι με το διαυγαστικό Chitosan που περιλαμβάνεται στο κιτ κρασιού. Εάν το κιτ της επιλογής σου έχει δύο φακελάκια Kieselsol, ρίξε το δεύτερο σε αυτό το βήμα, μία ώρα μετά το Chitosan. Εάν το κιτ επίσης περιλαμβάνει κύβους από δρυ ή/και μικρότερο ασκό με μούστο στα περιεχόμενά του, τα ρίχνεις στο κρασί. Ξανασφράγισε τον κάδο με την αεροπαγίδα στο καπάκι, και άσε το κρασί να καθαρίσει σε θερμοκρασία 20 με 25°C για 30- 45 ημέρες.

Γέμισμα Φιαλών

Δες αν το κρασί σου έχει καθαρίσει μετά από τις 30 με 45 ημέρες. Εάν όχι, άσε το κρασί για άλλες 7 με 14 ημέρες μέχρι να καθαρίσει. Αν είναι καθαρό, θα μεταγγίσεις το κρασί από τον ένα κάδο στον άλλον ώστε να αφήσεις πίσω το ίζημα. Άσε το κρασί για δύο ακόμη ημέρες στον νέο κάδο. Μετά από τις δύο ημέρες, απολύμανε οτιδήποτε θα χρειαστείς για να εμφιαλώσεις το κρασί σου (φιάλες, βαλβίδα εμφιάλωσης κλπ.). Γέμισε τις φιάλες σου.

Σφράγισμα/Ωρίμανση

Σφράγισε τις με φελλό. Όταν ολοκληρώσεις την εμφιάλωση, άσε τις φιάλες για 3 με 5 ημέρες όρθιες, ώστε να επιτρέψεις στο φελλό να διογκωθεί και να σφραγίσει τελείως. Μετά από τις 3 με 5 ημέρες, αποθήκευσε τις σε οριζόντια θέση, ώστε να είναι υγρός ο φελλός, και ιδανικά σε θερμοκρασία 11°C έως 18°C. Ο ελάχιστος χρόνος ωρίμανσης, όπου και θα είναι έτοιμο το κρασί, είναι 7 μήνες, με ιδανικότερο χρόνο ωρίμανσης τους 12 μήνες.

Μπορείς να παρακολουθήσεις τη διαδικασία στο YouTube

Το ΚΙΤ που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις

Το βασικό κιτ οινοποίησης Wine Deluxe, περιέχει όλο τον βασικό εξοπλισμό που θα χρειαστείς για να ξεκινήσεις την παρασκευή κρασιού στο σπίτι, εύκολα και πάνω απ’ όλα οικονομικά.

Σ’ αυτό το ταξίδι δεν είσαι μόνος!

Αν έχεις απορίες είμαστε στη διάθεσή σου:

ή τηλεφώνησε μας στο 210 6136700

Close ✕

Τιμή

Κατηγορίες